Pulau Perhentian terbahagi kepada dua bahagian iaitu “Pulau Perhentian Kecil” dan “Pulau Perhentian Besar” Keindahan Pulau Perhentian memang  sudah terkenal di serata dunia terutama di Asia serta dari eropah.

Kebanyakan “traveler” yang datang ke Pulau Perhentian ialah berasal dari negara negara eropah seperti German, Span, Portugal, Dutch serta lain lain negara seperti dari Switzerland, Russia. Manakala dari bahagian asia seperti Singapora serta Brunei

hobsystem  

Sekiranya anda ingin mengunjung ke Pulau Perhentian melalui pesawat atau pengakutan udara, lapangan terbang Pengkalan Chepa adalah yang terdekat ini  kerana Pulau Perhentian terletak di daerah Besut iaitu sempadan negeri Kelantan dan Terengganu.

Perjalanan melalui kenderaan darat  dari Kota Bharu cuma mengambil masa kira kira satu setengah jam sahaja untuk tiba di Kuala Besut iaitu “Jetty” untuk ke Pulau Perhentian. Kemudahan lain yang terdapat di Kuala Besut seperti “Station Bus Express” samada perjalan dari Kuala Lumpur atau dari Kuala Terengganu.

hobsystem  

Keunikan Pulau Perhentian pasti memukau para pengunjung, dengan kehijauan semulajadi serta air launya yang cukup jernih kebiruan. Manakala di sebelah petang terutama tatkala waktu senja berlabuh, warna keemasan dan orange menyinar di permukaan laut. Suara unggas di rimba yang berbukit memecah kesunyian malam yang dingin ketika angin bertiup lembut.

Banyak aktiviti seharian di Pulau Perhentian, seperti “Diving” “Hiking” dan bersampan mengelilingi pulau dengan menaiki motorbot atau dikenali sebagai “taxi”. Terlalu banyak resort yang menarik di sini seperti “Senja Bay”, Aur Bay, Long Beach”, anda cuma perlu merentas bukit sekiranya “hiking” menjadi pilihan anda atau menaiki motorbot.

Hobsystem  

Pulau Perhentian amat sesuai sebagai pilihan percutian kerana pantai di sini amat tenang sekali ombak membadai dan gelora memecah pantai serta angin bertiup lembut terutama di sebelah petang. 

Booking.com

Categories: Going Places

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *