Sila Tukar Bilik

Sekiranya, anda berbau "hancing" ketika pertama kali memasuki bilik yang baru ditempah dan kosong, serta kelihatan bersih, sila membuat pertukaran bilik dan tak perlu memanggil "room mate" atau housekeeping untuk "sanitize" dengan wangian. Kerana kebanyakan hotel di Malaysia mempunyai sejarah hitam.

Percaya atau tidak anda harus mengambil kira tentang kejadian pelik yang tak dapat dilihat dengan mata kasar. bau "hancing" tadi kebanyakannya petanda ada sesuatu maklok lain yang tinggal dalam bilik tersebut, bau hancing dikaitkan dengan bau semulajadi "Hantu Langsuir".

Mengikut standard, sebelum bilik di buka untuk tempahan, Staff Supervisor akan membuat "Double Check" untuk memastikan bilik yang lepas dibersihkan mematuhi prosedure "sop" kebersihan.

Jadi sekiranya anda terhidu bau yang pelik ketika pertama kali memasuki bilik, tak perlu memanggil "housekeeping mate" untuk membersihkan untuk kali ke2.

2

Sekiranya anda mendapati kesan tapak kaki seolah baru lepas mandi atau kelihatan basah dilantai, juga perlu membuat pertukaran bilik dan tak perlu  memanggil "housekeeping mate" untuk membersih atau lap.

Kesan tapak kaki yang basak dilantai, selalu dikaitkan dengan maklok halus yang lain telah menghuni bilik tersebut sebelum anda.

3

Elakkan menginap disebuah hotel yang mempunyai "tokong cina" didepan masuk hotel. Kebanyakan hotel  seperti ini satu tokong pasti ada di dalam salah satu bilik hotel dan ia disembunyikan serta menjadi rahsia.

Kaitan dengan tokong cina setengah hotel mempunyai sejarah hitam dan ia disembahyang oleh "Monk" untuk menghalau sesuatu maklok yang tak dapat dilihat dengan mata kasar.

4

Yang jarang berlaku tetapi ia "realiti"

Sekiranya anda bertanya tentang bilik kosong tetapi "Front Office" staff atau reservation mengatakan tiada bilik kosong. Ia mempunyai dua bahagian:

  1. Biasanya - setengah staff malas nak melayan dan menjual bilik, mungkin disebabkan masalah pribadi dengan pihak pengurusan.
  2. Biasa terjadi - ketika anda membuat panggilan telefon atau anda berdepan di counter bertanyakan tentang bilik kosong, dan staff mengatakan tiada bilik - jadi anda tak perlu memaksa mereka membuat semakan. Awas - Jika anda memaksa mereka dengan keadaan tidak puas hati, Lalu bahagian penyambut meminta maaf dan cuba membuat semakan, tiba tiba ia mengatakan masih ada satu bilik. Anda berkemungkinan telah menempah "Maut kerana bilik tersebut sebenarnya disimpan kerana mempunyai sejarah hitam atau misteri.

Contact us

We're ready to solve any enquiry or problem you may ask...give us a shout

SEND US A MESSAGE

CONTACT INFORMATION

HotelierAdvisor.net / HotelierTrip.com

hotelier@hotelieradvisor.net

cso@hoteliertrip.com